Dzięki staraniom dr Eweliny Lulińskiej-Kuklik oraz finansowemu wsparciu Samorządu Województwa Pomorskiego marzenia wychowanków o rozwijaniu kulinarnych pasji stały się rzeczywistością. Nad realizacją projektu i jego finalną stroną czuwali pasjonaci kuchni, doświadczeni nauczyciele zawodu Michał Pietrowski i Martyna Bartkowska.
Wykorzystanie blisko półmilionowej dotacji pozwoliło na stworzenie najnowocześniejszej w Polsce Akademii Kulinarnej wyposażonej w profesjonalny sprzęt, wśród którego na uwagę zasługują nowoczesne urządzenia tj. piec konwekcyjno parowy MKN, szokówka do schładzania i mrożenia potraw, wędzarka molekularna, maszyny vaccum i suvi, roboty kuchenne Kitchenaid z przystawkami oraz Pacojet, czyli frezarka do lodów. Aby jak najlepiej wykorzystać czas przeznaczony na zajęcia, zakupiono zmywarkę, której praca zajmuje pół minuty. Pozwala to zminimalizować czas sprzątania na rzecz twórczego przygotowywania dań. Pracownia została wyposażona w telewizor i tablety, pozwalające zobaczyć i odtworzyć proces powstawania potrawy. W przyszłości zostaną w niej również zamontowane kamery, by nagrywać pracę uczniów i później, razem z nauczycielem, zastanawiać się nad sposobami jej udoskonalenia. Do pracowni przylega sala do serwowania posiłków podawanych na porcelanie firmy Rak.
Ośrodek poprzez realizację projektu Akademii Kulinarnej daje niesłyszącej młodzieży możliwość profesjonalnego i wszechstronnego przygotowania odpowiadającego najnowszym standardom obowiązującym na rynku usług gastronomicznych.